Mat


Är en stolt matkritiker och när vi är ute och reser så recenserar vi de restauranger som vi äter på (både positivt och negativt) och personligen har jag märkt under mina resor är att maten är oftast bättre i större städer än mindre samhällen. Länk till Tripadvisor under. Kommer att dela några maträtter här som jag tycker är lite speciellt goda

Palt 

Måste slå ett slag för detta halvfabrikat. Pitepalt mix, gör gärna all mat från grunden när jag har möjlighet och palt är en rätt som jag verkligen älskar. Dock så är det många timmar i köket för att göra dessa läckerheter men sedan jag hittade dessa så använder jag dem uteslutande för att de är (nära nog i smak som hemmagjorda) delikata faktiskt. lätt att blanda ihop smeten, kasta i lite fläsk och avnjuta efter ca 45 minuter med smör och lingonsylt.

Köttfärssås

Enkel och god rätt att servera med pasta eller varför inte göra en lasagne?

800 gram köttfärs

2 medelstora lökar (finhackas)

salt, peppar, chilipeppar.

Chilisås (går att göra själv men denna är köpt)

Tomatpuré

Stek löken tills den är genomskinlig typ. flytta undan från pannan. Bryn köttfärsen tills den får färg (inte alldeles lätt då allt köpt kött är fullpumpat med vatten, så du kanske får steka det i mindre mängder i omgångar) tillsätt kryddor. Blanda i löken och rör om ordentligt. tillsätt 6 dl vatten (gärna från vattenkokaren så du inte tappar temperatur, tillsätt tomatpuré och Chilisåsen rör om ordentligt och smaka på vätskan för att se om du behöver balansera upp smakerna lite. låt sjuda i ca 30 minuter på låg värme

under tiden så kokar du pastan. Detta är en riktig klassiker och kan varieras i oändlighet men jag tycker att denna blir bäst.

Korv i ugn.

Jag använder inte recept så våldsamt ofta men ibland känner man att man vill testa och då vill jag tipsa om denna rätt till er som gillar korv i ugn men vill testa någon annan variant. Jag förberedde och frun gjorde rätten. Väldigt lätt recept och väldigt gott! Receptet hittar du här!


Nyårsaftons läckerheter!

Ja ett nytt år till ända och angående nyårsmiddagen så bestämde vi oss för att det inte skulle vara allt för avancerat men framför allt prisvärt detta år så till förrätt gjorde frun förrätt och efterrätt och jag gjorde själva varmrätten

Förrätt:  Krutonger med skagenfyllning!

Varmrätt: Fläskkarré med mandelpotatis som fick koka i egen sås! Serverades med grönsaker.

Efterrätt: Glass med bär!

Dock så insåg jag att jag gjort en liten miss här. Nyår skall vara speciellt gott och någonting ovanligt men varmrätten är sådant jag alltid gör, förbannat gott men ingenting speciellt. Dock var alla ändå nöjda. idag 20250102 så gjorde jag grillspett och stekt potatis, kände mig lat så jag använda marinad och glaze från Dollarstore men det vart väldigt gott det också.

Lasagne

Detta är ju också lite av en favorit som jag gör ibland när andan faller på. Givetvis så saknades tomatpure så jag fick lösa detta med Ketchup, Tacosås, Sambal Olek, paprika, peppar, salt, samt ett uns chilipeppar (30000 SHU) samt samt lite vatten och balansera det utav 17. Lyckades få smaken som jag ville ha den och det var inte lätt. Bechamelsåsen vart perfekt och samma med kryddningen. Lasagne är inte direkt svårt att göra men folk glömmer som oftast att krydda den och då är det lätt att den blir lite tråkig. Mat skall vara god och man skall aldrig servera någonting man själv inte skulle äta (Jag är kräsen) Men många år i köket har inte gjort mig allt för handikappad runt spisen och tur är väl det. Dock sällan jag får bjuda folk på min goda mat och det är ju lite synd.

Revbensspjäll i Chili/basilika/Timjansås

Jag var och hälsade på familjen och tänkte bjuda på något gott och eftersom de hade extrapris på spjäll på ICA så passade jag på att köpa 2 pkt (1,6 kg). Frun har en gammal burk med starkchilli (30000 SHU) som jag blandade i för att dra upp styrkan lite. Observera "Lite" Det är inte gott att äta mat som bränner tungan av en utan när jag använder starka kryddor så är det bara för att balansera upp smaken lite. Lade till basilika/timjan/buljong/Umami/peppar samt sötade upp det lite med socker (brukar inte använda socker i ren form i min matlagning utan använder hellre honung/Farinsocker om det nu måste vara sött.

Köttet bryntes och kokades sedan i såsen i en timma. Mot slutet hade jag i grädde samt redde upp det med Maizena.

Detta serverades med kokt potatis samt haricoverts. Köttet vart riktigt mört och gott samt såsen var himmelskt god

Skinkstek ( Hemgris)

Visst är det trevligt när man får tag på hemgris, vilka kreationer man kan göra, inte Affärernas söndervattnade Stressgödda nassar här inte. Och kolla vad vackert resultatet blev

1.2 kg Hemgris som kokades i 2 timmar samt fick tillbringa 35 minuter i ugnen med en hemgjord glaze samt serverades med mandelpotatis och en sås gjord på spadet samt kryddad efter konstens alla regler (även hemodlad timjan var en av ingredienserna) 

Receptet är inte gratis!!

Pasta Carbonara

Min variant

.Detta är en god rätt som vi gör här hemma. Och kanske är det så att en Italienare grinar ögonen ur sig då jag inte gör exakt som dom vill men denna är riktigt god. Just i denna är det

500 gr Kassler (skär bort kanterna och strimla det i ätbara bitar)

1 stor gul lök (väldigt finhackad)

2 klyftor vitlök

peppar (efter smak)

salt       (efter smak)

grädde 2-3 dl

2 dl vatten

permesan (dock ej i denna då familjen inte gillar det, men så mycket du tycker är lämpligt men prova dig fram och dutta i eftersom tills du tycker att det smakar som du vill)

Stek lök och vitlök tills den är genomskinlig, tillsätt skinka/ Kassler (går att använda kyckling istället också) och stek tills du får lite färg på skinkan. Tillsätt vatten och låt puttra några minuter på medelvärme. Tillsätt grädde, peppar, salt och smaka av. Grädden skall tjocka på det men om det inte gör det så tillsätt valfri redning (finns recept längre ner hur man gör) för att få önskad tjocklek. Servera med pasta. Vi valde färskpasta som man kokar i 4 minuter till denna rätt. Enkelt men ack så gott

Revbenspjäll med glaze, kokt potatis och gräddsås, grönsallad.

Gör så här!

Ännu en av mina klassiska revbensspjäll. Detta är kanongott och det som gör det extra lyxigt är att detta kött kommer från en grisbonde och inte från affärernas översaltade/vattnade stressgödda grisar. 


Glöm inte att spola av köttet innan tillagning!


Du behöver

1 kg revbensspjäll som du kokar i en stor gryta, i detta fall behövdes det inte skummas men glöm inte att skumma av. när du gjort det så kastar du i en stor gul lök, Svartpeppar efter smak. låt koka i 2 timmar på låg värme.

Skala och koka potatis (denna skall senare stekas) (låt svalna i kallt vatten då den skall tärnas upp i lagom bitar och stekas. Och förbered glaze du vill ha min kommer dock här

Mangochutney, soya, Farinsocker, citron, Ketchup, paprikapulver, grillkrydda (dessa blandas efter smak och skall smaka beskt/sött när det är klart) Smaken förändras när den varit i ugnen.

När köttet gått klart så pensla det med glazen och in i ugnen i 35 minuter, glaza en gång till när det är 15 minuter kvar (här är lämpligt att börja steka potatisen. Servera med en klassisk gräddsås

Sallad 

Spetskål

gurka

Italiensk salladskrydda

en skvätt citron

Smaklig måltid!

Högrev med potatisgratäng och baconlindad sparris

Ville ha en lite lyxigare påskmiddag så jag tänkte att vi provar väl lite överprisad högrev. Den kokades långsamt i ugnen med rödvin, kalvfond, kryddor, vitlök, vatten timjan. Köttbiten som vägde strax under ett kg kokades i 4 timmar vilket får den att bli väldigt mör. Smaken är väldigt god men köttet påminner väldigt mycket om älgkött, Bea såsen och potatisgratängen höjer dock smaken


Dock så var tanken att jag skulle koka sås på ingredienserna som högreven kokade långsamt i ugnen men jag fuskade med köpt bea sås och peppar sås (Eriks) och det vart ändå lyckat (recept kan fås vid förfrågan)

Fläskkotlett med chipotlesås, stekt potatis/lök

Gjorde denna lilla rätt idag och även om den inte ser mycket ut för världen så var den helt perfekt tillagad och fantastiskt god.

Detta behöver du!

1 benfri fläskkotlett (ca 1,2 kg)

1 pkt texas rub/chipotle smokey 

1 kg mandelpotatis

2 st stora lökar (gula)

250 gram frysta ärtor

Gnid in rubben runt köttet (det som blir kvar används som grund i såsen)

Stek köttet på alla sidor i hög temperatur för att stänga porer, Se till att få en fin grillyta på köttet. Jag använde en räfflad grillpanna. in i ugnen på 200 grader och lägg på en bit folie så det inte bränns efter ca en halvtimma. Medans köttet är i ugnen så skala och koka potatis. Den skall svalna ett litet tag innan du steker den när det är ca 10 minuter kvar på köttet. Stek lök och håll det varmt.

Gör en beurre manié, häll ca 0,5 Liter vatten i en gryta, häll i det som är kvar av rubben med basilika, peppar. Koka upp vattnet och låt koka 5 minuter, sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i grytan, låt koka (reducera) fyll på med lagrad ost balansera med brunt farinsocker samt tillsätt grädde, i med beurre manié (dutta i tills du får en lagom tjock sås)

Mät temperaturen på köttet (skall vara 70 grader när det är klart) och när temperaturen passerat 62 grader så kan du börja steka potatisen. häll de frysta ärtorna i en gryta och häll på kokande vatten. Behöver ligga max 5 min. när köttet är färdigt låt vila 5 minuter innan du skär upp det, håll potatis/sås på varmhållning under tiden. montera 2 msk smör i såsen det sista du gör. sedan är det klart att servera. Enkel rätt med många moment så att passa in tiden kan vara lite klurigt.

Redning (såser)

Hör du till dem som får klumpar i såsen? Gör som restauranger blanda 50/50 smör (smält i gryta) och tillsätt lika mycket mjöl , vispa ihop tills du får en klibbig massa. Detta toppreder (dutta i lite åt gången )du sedan såsen med för ett perfekt resultat. Vill du ha ett billigare alternativ så kan du blanda majsenamjöl i vatten. Vill du ha lite lyxigare så kommer en länk Burre manié

Kycklingpaj med grönsaker

Kycklingpaj med grönsaker.

En matpaj är aldrig fel och denna är lätt att göra men det är en massa olika moment som gör att det kan vara bra att förbereda sig. 

Pajdeg

3 dl mjöl

125 gram Smör (kylskåpskallt)

1,5 tsk kallt vatten. (tryck ut i form, in i kylen ca 30 minuter, förgrädda mitt i ugnen i ca 10 min)

Knåda ihop mjöl och smör, tillsätt vatten arbeta ihop till en smidig deg.

Fyllning

Röd Lök (stek med hyffsat mycket smör samt brunt farinsocker för smak

Paprika

haricoverts (stek i smör)

Kyckling (grillkrydda,umami, Tandori) delas i ätbara bitar)

Stekt bacon

Äggstanning 

1 dl grädde

2 dl mjölk

3 ägg

Timjan, peppar, salt (vispa ihop)

Ta ut den förgräddade pajen och fyll med stekt lök, kyckling, grönsaker och äggstanning. In i ugnen på 225 grader i 25-30 minuter.

Tillägg! Då jag har en fru som inte gillar grönsaker så gjorde jag så att hon fick inga på sin halva av pajen. Krydda gör man efter eget tycke

Sylt 

    Lingonsylt


Nu är det äntligen säsong för bären och vi är i skogarna i Norrland och letar dessa läckerheter. Att koka sylt är inte speciellt svårt men det tar ett tag att få till den så där perfekt som gammfolke kunde. Här är dock mitt recept

1 Kg Lingon

0,5 kg Syltsocker

1 dl vatten

Koka upp bären, sänk till medelvärme koka 5-7 minuter under omrörning. och skumma ordentligt för det är väldigt viktigt för bärens hållbarhet. Observera att om man kollar recept på nätet så står det att man skall koka dem alltifrån 10-20 minuter. Detta gör inte jag för att jag tycker att konsistensen på sylten blir alldeles fel. Har kokat sylt i många år och det är det här receptet som blir bäst enligt mig. Häll upp i rena burkar fyll med kokande vatten för desinfektion

Hjortronsylt


Dessa lyxbär skall man vara glad om man kan lägga vantarna på då de är besvärliga att plocka. Särskilt för oss som har problem med ryggen. Mygg och andra bitande varelser gör inte saken bättre


1 Kg Hjortron

0,5 kg strösocker (syltsocker behövs ej

0,5 dl vatten

Koka upp bären och sänk fort som bövelen temperaturen och flytta grytan från halva plattan medans temperaturen sjunker. Får ej stormkoka. Du får absulut inte röra om i grytan utan man skakar grytan försiktigt i cirkelrörelser. Koka i 5 minuter. Klart (glöm ej att skumma av)

Häll upp i rena burkar fyll dem med kokande vatten för desinfektion medans bären kokar

fläskpannkaka

Denna paradrätt i fattiga hushåll är både god och en riktig klassiker. Här får ni mitt recept

5 ägg

8 dl mjölk

2 dl fil

5 dl mjöl

2 tsk bakpulver (valfritt)

Salt

Fläsk (så mycket du vill ha) Tärnat 1*1 cm

Vispa ihop mjölk, fil och mjöl till en slät smet, tillsätt ägg och vispa ordentligt (blir mindre med klumpar om man tillsätter äggen sist)

Häll i smord form och tillsätt fläsket (förstek fläsket för ett bättre resultat)

sätt ugnen på 225 grader och grädda ca 30 minuter, använd mätsticka för att se om den är klar, eller termometer om du ej är proffs i köket