Bakning och sådant!
Med dagens priser så är det bra om man kan göra lite saker själv och bröd och kakor kan man fixa själv. Här skall vi ta upp sådant som är relativt lätt att fixa själv och riktigt gott. På denna bild så gör frun Tunnbröd i stekpanna och detta bröd vart fantastiskt gott.
Tunnbröd i stekpanna
Recept på ca 16-18 bröd
1 pkt jäst
7 dl vatten
70-80 gram smör
1 msk salt
1,2 dl ljus sirap
5 dl rågsikt
(kan lägga till andra bröd kryddor om man vill få lite smak på brödet.
bearbeta degen och fyll på med vetemjöl tills du får en lagom smidig deg som är bra i konsistensen (skall släppa från bunkens kanter
Smula jästen i en bunke, smält smör och häll i vatten skall vara 37 grader så du inte dödar jästen. Lös upp jästen, häll i salt och sirap medans du rör om, häll i rågsikt och komplettera med vetemjöl tills du har en fin deg, låt jäsa i 1 timma dela degen i 16-18 bröd (skall passa i den stekpanna du har, kavla ut och nagga, stek i stekpanna med smör tills de får färg 1-1,5 minuter på varje sida, perfekta att frysa
Påsktårta
Detta mästerverk komponerade min kära fru ihop idag 30/3-2024
Ett stycke tårta gjord på marängbottnar, halva tårtan var fylld med hallonsylt och den andra halvan var fylld med bananskivor och passionsfrukt curd.
Garnering godis och grädde samt riven daim runt om